10 Znanstvenih dokaza kako odgojiti sretno dijete

sretno dijete

Foto: Public DomainPictures/pixabay.com

Složit ćemo  se svi da je biti roditelj, pogotovo majka, težak i odgovoran, no istovremeno najbolji posao.

Odgovornost koju imamo na sebi nas neprekidno stavlja u poziciju da preispitujemo sami sebe, da li tu ulogu obavljamo dovoljno dobro. Mnoštvo je savjeta kako biti dobar roditelj, knjiga napisanih o roditeljstvu, stručnjaka, odgajatelja i samih roditelja koji nam nameću sliku idealnog roditelje.

Ne budite prestrogi prema sebi, roditeljstvo nije uloga koja mora biti savršena, roditeljstvo je uloga koja se zasniva na ljubavi, razumijevanju i našoj želji da učinimo pravu stvar. Stoga,  nemojte brinuti previše. Budite tu za njih. Odgajajte ih da budu ljudi kakve i sami cijenite. Vlastitim primjerom im prenosite lijepe obrasce ponašanje. Nije jednostavno, ali je vrijedno pokušaja.

Dokazano je da većinu roditelja, prilikom upita o tome „Kakvo dijete žele odgojiti“, odgovor većine roditelja je sretno dijete.

Znanost nam donosi 10 savjeta o tome kako odgojiti sretno dijete.

Pročitajte ih sami i potvrdite ili opovrgnite njihove teze.

 • Usrećite sami sebe

Možda je pomalo ironično da je prvi savjet pomalo sebičan. No zapitajte sami sebe, koliko naša sreća utiče na ljude oko nas. Sretni i zadovoljni roditelji prenose svoju sreću na djecu. Bilo kroz rad, osmjeh ili dobru volju, činjenica je da je odrastanje ljepše uz sretne i zadovoljne ljude.

 • Pozitivan stav

Djeca, kao i odrasli ne vole doživjeti neuspjeh. Bilo da je riječ o jednostavnim stvarima poput srušene kućice od kockica, promašenog gola ili komada peciva koje je djetetu ispalo na pod, neuspjeh (možda preteška riječ) bi trebali promatrati kroz vedriju stranu priče.

Nije sve neuspjeh. Npr. pecivo je sad hrana za golubove. Pozitivni stav, spram neuspješnih situacija, dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi.

Autorica knjige “Optimism is so closely related to happiness that the two can practically be equated”, Christine Carter, pronalazi sljedeće odlike pozitivnih osoba, nasuprot pesimističnih:

 • Uspješniji su u školi, poslu i sportu
 • Zdraviji su i duže žive
 • Manje su šanse da će se boriti s depresijom i anksioznosti.

 

sretno dijete

Foto: White77/pixabay.com

 • Ne težite savršenstvu

Nitko nije savršen, s toga nemojte očekivati da budete savršen roditelj. Takvo nešto ne postoji. Opustite se i uživajte i vaše dijete će uživati u vremenu provedenog s Vama.

 • Naučite djecu emocionalno inteligenciji

Emocionalna inteligencija je vještina. Djeci je urođeno da svoje emocije ispoljavaju. Možda nije baš uvijek lijep prizor, ali dopustite djeci da izraze svoju ljutnju, bijes, tugu i sreću.

Povežite se sa svojim djetetom, aktivno ga poslušajte i pomognite mu da iskaže svoje osjećaje i objasnite mu da su ti osjećaju uredu (razdvojite osjećaje od ružnog ponašanja).

 • Njegujte svoj brak

Ne dozvolite da vas rođenje djeteta udalji od vašeg partnera. Dijete je bitno, ali i vaš partner je bitan. Problemi u braku i stresne situacije utječu i na vaše dijete. Nemojte zapostaviti niti jednog člana obitelji.

Budite primjer svom djetetu s pažnjom, poštivanjem i voljenjem vašeg partnera.

 • Razvijte samodisciplinu

Samodisciplina kod djece je važnija za budući uspjeh djeteta i od same inteligencije. Znate li što je Marshmallow test?

To je test koji se provodio  u Americi kako bi se ustanovila količina samokontrole kod djece. Djeci u dobi od 4 do 6 godina ponuđen je izbor da pojedu jedan marshmallow odmah ili da mali pričekaju i kao nagradu dobiju dva.

Ona djeca koja su bila u stanju dugo čekati i zaslužiti dvostruku nagradu imali su veće šanse da postanu uspješni u svemu što rade.

Naučite dijete samodisciplini kroz jednostavne izazove. Npr. da pričeka da svi sjednu za stol prije nego krene s jelom i sličnim aktivnostima.

sretno dijete

Foto: rudyanderson /pixabay.com

 • Komunikacija

Pokušajte uvijek aktivno poslušati svoje dijete. Dozvolite mu da iskaže svoje mišljenje i svoje stavove. Ne morate se složiti s njima, ali ih uvažite.

Takvim ponašanjem stvarate jaču vezu između sebe i djeteta, jačate iskrenost i šaljete poruku djetetu da ste uvijek tu za njega.

 • Igra je važna

Djeca se trebaju nesmetano igrati. Igra je važna za djecu i kroz igru djeca otkivaju sebe i svijet oko sebe.

Kroz aktivno igranje djeca uče funkcionirati u grupi, pregovarati, dijeliti, izboriti se za vlastito mišljenje i zauzeti se za sebe.

 • Šala je dobrodošla

Šalite se sa svojim djetetom. Smijte se zajedničkim šalama. Dokazano je da roditelji koji izmjenjuju šale s djetetom, potiču dijete na kreativno razmišljanje, proširivanje kruga prijateljstva i pružaju mu alat za rješavanje stresnih situacija u budućnosti.

 • Obiteljski ručak/večera

Djeci je bliskost i osjećaj zajedništva izvor sreće. Sigurnost doma i zajednički obrok bi trebala biti svakodnevnica. Male stvar pretvaraju vaš dom u sretan dom, a sretan dom je najbolji dom za odrastanje.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On