5 stvari koje vaše dijete treba svaki dan

 

Izvor: Nemo/pixabay.com

Izvor: Nemo/pixabay.com

Ženama je svojstven multitasking. Ponekad se i sama zapitam kako dok perem zube, stignem pospremiti razbacane stvari na mjesto, prebrisati umivaonik i ogledalo.

Žene danas imaju puno veća prava i opcije u pogledu kreiranja i ostvarivanja svojih ambicija. No s druge strane, majčinski osjećaji su nam i dalje važni, te česta grižnja savjest i nedostatak vremena nas pretvara u super žene koje misle i žele uvijek dati svoj maksimum.

Dnevni zadaci poput pranja, kuhanja, čišćenja, radnog vremena na poslu, obveza oko djece – pranja zubića, oblačenja, presvlačenja, brisanja nosića, kupanja, parkića i niza drugih aktivnosti koje moramo obaviti, ma koliko se činili važni, ne bi trebali biti najvažnije stvari o kojima trebate razmišljati danas.

Umjesto toga, željeli bismo Vam pokazati, kako sljedećih 5 stvari o kojima možda ne promišljati kad pomislite što sve trebate učiniti za Vaše dijete danas, nisu prve na listi, niti u vašim mislima, a trebale bi biti.

Djecu volimo i želimo najbolje za njih, s toga pokušajte svaki dan sljedeće stvari uvrstiti pod obveze koje morate taj dan ostvariti.  Nisu jednostavne, jer zahtijevaju više od fizičkog rada, zahtijevaju vašu potpuno pozornost, volju i ljubav, no rezultat je vrijedan toga.

Rezultat je prekrasan osmjeh na licu vašeg djeteta, neophodan sastojak za razvitak potpune i kvalitetne osobe, te osobe koja ima puno pravo zračiti samopouzdanjem.

dijete

Foto: elijahssong /pixabay.com

5 stvari koje vaše dijete treba svaki dan

Ljubav

Ljubav je puno više od brige za njih, hranjenja, oblačenja i sitnica koje radimo za one koje volimo. Poznat nam je taj bezuvjetan osjećaj koji je uvijek prisutan u nama, pa čak i kad smo ljuti na naše voljene.

No osim samog osjećaja koje nosimo u nama, važno je ljubav i pokazati malim djelima koji govore da nam je stalo. Dodajte poneki ekstra zagrljaj, pusu, ili izrazite osjećaje riječima.

Voljena osoba je sretnija osoba, a našim malim glavica trebamo svaki dan pokazivati da ih volimo.

Vrijeme za igru

Djeca neće zauvijek biti djeca. Često čujemo tu rečenicu, no ne promišljamo često o prolaznosti vremena, te vrijeme s djecom uzimamo zdravo za gotovo.

Kratak je period njihovog života u kojem mogu biti u potpunosti bezbrižni i igrati se samo. Zatim krenu školske obveze i različite aktivnosti koje im ispune slobodno vrijeme.

Nemojte ih opterećivati suvišnim aktivnostima i dopustite im da imaju vremena za igru, za slobodno razmišljanje, maštanje, stvaranje, istraživanja i otkrivanje.

Učenje

Znanost nam je pokazala da djeca imaju jedinstvenu sposobnost učenja dok su mladi.

U biti, mlađa djeca brže uče i savladavaju nove vještine.

Odvojite malo vremena za svoje dijete. Nemorate nikog angažirati, niti odvajati posebno vrijeme u danu za učenje.

Neka bude spontano, ali neka bude posvećeno samo njemu.

Možete ga naučiti toliko različitih stvari, poput nekog drugog jezika, umjetnosti, sporta, činjenica zanimljivih iz prirode, objasniti mu nešto više o predmetima koji ga zanimaju, bilo koji dio svog znanja možete prenijeti i na dijete.

A ako i ne znate nešto o nečemu, zajedno s djetetom istražite putem knjiga ili Interneta.

dijete

Foto: JonKline /pixabay.com

Pohvala

Ako vaše dijete postigne uspjeh u nečemu, ma koliko uspjeh bio mali, uvijek ih pohvalite.

Ponekad se zadatak može činiti prejednostavan, no možda nije za vaše dijete i pokažite mu da ste ponosni na njega.

Djeca uz pohvalu jačaju samopouzdanje, grade karakter i češće izabiru nove izazove koje treba savladati.

Poticanje

Slično je kao i s pohvalama. Ako vaše dijete ima poteškoća u savladavanju neke vještine ili se pak osjeća nesigurnim, ohrabrite ih da je važno da se potrude najbolje što mogu i da se ne plaše isprobati nove stvari.

Koliko samo i odraslim osobama treba mali poticaj od strane prijatelja ili obitelji da isprobaju nešto ili krenu naprijed, tako isto i djeca trebaju biti ohrabrena, a roditelji su tu da budu njihovi treneri, ali i navijači.

 

Znamo svi kako je malo vremena tijekom dana kad u potpunosti možemo reći da imamo slobodnog vremena. Često se roditelji i sami suočavaju s izazovom kako biti što bolji roditelj.

Savjeti se nalaze svugdje oko nas, no zapamtite da nije cilj biti savršen roditelj i da male stvari koje radimo zapravo čine veliku razliku. Stoga osmjeh na lice i budite ponosni na sebe, jer posao nije lak, ali vi se i dalje trudite, učite i dajate nesebično veliki dio sebe.

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On