Napravite lava lampu u čaši

eksperimenti za djecu

Foto: maligenijalci.com

Lava lampa

Budite mali znanstvenici i približite jednostavnu znanost svojoj djeci. Nije komplicirano i ne morate raspolagati s posebnim predznanjem. Dovoljno je samo da uložite malo dobre volje i upoznate svoje dijete s pokusima, koje možete izvoditi u svom domu.

Ako i ne poznate dovoljno kemiju ili fiziku, kod nas baš uvijek možete pročitati objašnjenje što smo s eksperimentima testirali ili napravili.

Dozvolite djeci da sama pokušaju izvoditi eksperimente. Potaknite ih na razgovor, na pitanja i donošenje zaključaka što se dogodilo i zašto.

Ohrabrite svoje dijete da razmišlja i ponudite mu odgovore na njegova pitanja. Uvijek zajedno možete potražiti odgovore na internetu.

Znanje nikad nije bilo dostupnije svima nama, samo ga trebate željeti pronaći.

Danas smo napravili lava lampu u čaši. Najveća prednost ovog eksperimenta je što je efektan i što ga mogu izvoditi i mala djeca. Zabava zasigurno neće izostati, a nove spoznaje se najlakše pamte kroz vizualni dojam.

lava lampa

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

  • Dublja čaša
  • Voda.
  • ¼ čaše ulja
  • Sol
  • Boje za kolače (proizvoljno)

lava lampa

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Napunite 3/4 čaše s vodom.
  2. Dodajte nekoliko kapi boje za kolače.
  3. Lagano ulijte ulje u čašu. Promatrajte kako ulje pluta na vrhu vode.
  4. Dodajte uz pomoć žličice sol (žlica po žlica).
  5. Promatrajte kako se mjehurići kreću gore-dolje u čaši.
lava lampa

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje

Ako ste koristili crvenu boju za kolače, dobili ste najvjerojatnije efekt kojeg imaju lava lampe. Najprije da objasnimo zašto se ulje smjestilo na vrhu čaše.

Odgovor je jednostavan; jer je ulje lakše od vode. Budući da je sol teža od ulja, kako dodate sol u čašu, ona pada na dno čaše, ali sa sobom nosi i ulje. Kako se sol razgrađuje, ulje se vraća na vrh čaše i stvara mjehuriće. Prilično zabavno, zar ne?

lava lampa

Foto: maligenijalci.com

Mi smo uistinu uživali izvodeći ovaj eksperiment. Mali pomagači, od kojih neki nemaju niti tri godine u potpunosti su sama napravili svoju prvu lava lampu.

Neumorno su dodavali nove količine soli i oduševljeno promatrali mjehuriće koji plove prema gore. Zabavno, a jednostavno. Nema boljeg načina da spojite dio znanosti i zabave u savršen trenutak s djetetom.

lava lampa

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On