Otapanje šećera na različitim temperaturama

 

Otapanje šećera

Foto: maligenijalci.com

Otapanje šećera na različitim temperaturama

Saznajte više o tome kako se šećer otapa, stavljajući kocke šećera u vodu različite temperature. Ovaj jednostavan eksperiment Vam pokazuje da se samo određena količina šećera može otopiti u vodi i da se to mijenja kako voda postaje toplija.

  Što Vam je potrebno:
  • Kockice šećera
  • Hladna voda u staklenoj čaši
  • Vruća (topla) voda u staklenoj čaši ( budite oprezni s vrućom vodom)
  • Žlica za miješanje
Upute:
  1. Pobrinite se da čaše imaju jednaku količinu vode
  2. Stavite prvo kockicu šećera u čašu s hladnom vodom i miješajte sa žlicom dok se šećer ne otopi ( ne nestane). Ponovite ovaj postupak ( bilježeći broj kockica koje stavljate u čašu) dok se šećer ne prestane otapati. Jednostavno će te zamijetiti ovu pojavu po nakupljenom šećeru na dnu čaše, koji se ne otapa.
  3. Zapišite koliko ste ukupno kockica šećera koristili kako bi saznali koliko kockica zapravo možete otopiti u hladnoj vodi
  4. Ponovite postupak s vrućom vodom. Usporedite broj kockica korištenih u oba dvije tekućine. Koja čaša je otopila više šećera?

Otapanje šećera

Objašnjenje:

Vidjeli smo da hladna voda nije otopila istu količinu koju je otopila vruća voda, zašto je to tako? Drugi naziv za tekućine unutar čaše je otopina, kada otopina ne može otopiti više šećera, postaje „zasićena“ otopina, to znači da se šećer počinje formirati na dnu čaše.

Razlog zašto topla voda otapa više šećera je u molekulama koje brže titraju i koje se šire dalje od molekula u hladnoj vodi. S većim prazninama u molekulama vruće vode, više molekula šećera može stati između njih.

Mi smo mjerili i vrijeme potrebno da se otopi kockica šećera. Zabavno, probajte i Vi.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On