Sirovo ili kuhano jaje?

sirovo jaje

Foto: maligenijalci.com

Sirovo ili kuhano jaje?

Iznenadite svoje prijatelje i obitelj s jednostavnim znanstvenim eksperimentom koji daje odgovor na naizgled jednostavno pitanje. Dva jaja izgledaju potpuno jednako, ali se ipak razlikuju, jedno je sirovo jaje, a drugo kuhano, saznaj koje je koje u ovom zabavnom eksperimentu.

Što Vam je potrebno:
  • Kuhano jaje
  • Sirovo jaje
Upute:
  1. Zavrtite jaje na stolu i vidite što se događa, jedno jaje bi se trebalo vrtiti, dok se će drugo da titra
  2. Možete i lagano dodirnuti jaja dok se vrte, jedno bi se trebalo jako brzo zaustaviti, dok se drugo nastavlja vrtiti i nakon što ste ga lagano dodirnuli
Objašnjenje:

Sirovom jajetu se centar gravitacije mijenja kako se bijelanjak i žumanjak kreću unutar ljuske, uzrokujući blago njihanje (titranje). Čak i nakon što ste nježno dodirnuli jaje, ono se nastavlja vtiti- To se događa zbog inercije, iste vrste sile koju ste osjećali kad ste promjenili smjer ili zaustavili naglo auto, vaše tijelo se želi gibati u jednom smijeru, dok Vaš auto se giba u drugačijem smijeru. Inercija uzrokuje da se sirovo jaje nastavlja vrtiti i nakon što ste ga zaustavili, to je suprotno od reakcije zumanjka i bijelnjka kod kuhanog jajeta. Ono reagira znatno brže ukoliko ga dodirnete.

Ovo je super eksperiment za testiranje prijatelja ili nekog u obitelji i probajte ga pitati kako će znati razliku između jaja ( bez razbijanja njihove ljuske) prije nego što mu objasnite svoj divan trik.

 

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On