Zagrebačko kazalište lutaka – Snježna kraljica

Snježna kraljica

Foto: Ines Novković

H.C.Andersen – Petra Mrduljaš

SNJEŽNA KRALJICA

u režiji Darija Harjačeka

 

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati

u petak 2. prosinca 2016. u 19 sati.

Pretpremijera je na rasporedu 1. prosinca u 18 sati.

 

 

Snježna kraljica

Foto: Ines Novković

Snježna kraljica

Ove godine, Zagrebačko kazalište lutaka obilježava ulazak u Advent premijerom slavne Andersenove bajke.

Andersenova Snježna kraljica postala je gotovo mitski lik: prelijepa i zavodljiva, a istodobno hladna i otuđena od života. Kada ta sila prirode prodre u živote Gerde i Kaja, započet će velika pustolovina, koja će Kaja odvesti na ledeni Sjever, a Gerdu voditi kroz velike kušnje i pogibelji, od kojih će je sačuvati samo njezino iskreno srce i hrabrost da ustraje sve dok ne pronađe voljenoga prijatelja. Gerda će upoznati raskošnu plejadu likova: čarobnicu u vrtu gdje caruje vječno ljeto, razbojnike u ruševnome dvorcu koji je prijete pojesti ili zatočiti kao kućnog ljubimca i neobičnu Staru Laponku s njezinim čudesnim napjevima i ritmovima, sve dok se ne nađe oči u oči sa Snježnom Kraljicom, kada će njezina ljubav prema Kaju biti stavljena na konačnu kušnju. Priča je to o odrastanju i prihvaćanju da je u životu jedino mijena stalna: mladost prolazi, ali prolazi i duga zima nakon koje nezaustavljivo sviće proljeće.

“Ljepota rada na Snježnoj kraljici, kao što to uvijek biva s velikim predlošcima, odražava se u mogućnosti da se ono što je općepoznato, sto puta viđeno, sto puta ispričano, otkrije na novi način, da se mističnost i neuhvatljivost ove priče postavi na nove temelje. Naš je cilj bio na najbolji mogući način ispričati priču, odvesti djecu na putovanje kroz egzotične krajolike, biti vjeran svijetu Andersenove mašte. Uz veliki trud izrodila se predstava koja svojom raskoši pokušava biti dostojna tog svijeta. Za mene je ovo iskustvo otkrivanje potpuno nove dimenzije teatra, otkrivanje čari stolne lutke, koja u rukama vještih animatora postaje živa na fascinantan način.”, izjavio je redatelj Dario Harjaček.

„Zadržali smo metafizičnost Andersenova predloška, ali smo ga obradili tako da bude šarolik, zaigran i pustolovan. Vjerujem da će kazališni svijet koji smo stvorili zaokupiti dječju maštu, ali možda i odrasle podsjetiti na neke životne istine koje u svakodnevici često smetnemo s uma“, kaže autorica dramatizacije Petra Mrduljaš.

Ulogu Gerde igra Katarina Perica Kirin, Kaja Jadran Grubišić, a Snježnu kraljicu Matija Prskalo. Ostale likove oživjeli su Andrea Baković, Marina Kostelac, Boris Mirković, Mario Mirković, Adam Skendžić i Janko Popović Volarić.

Redatelj predstave je Dario Harjaček, a autorica dramatizacije Petra Mrduljaš. Autorica lutaka je Vesna Balabanić, a scenografkinja Vesna Režić. Izvornu glazbu skladao je Frano Đurović. Oblikovatelj svjetla je Igor Matijevac

 

Snježna kraljica

Foto: Ines Novković

Premijera Snježne kraljice glavni je događaj Adventa u ZKL-u. Zagrebačko kazalište lutaka i ove će se godine zaogrnuti blagdanskim ruhom te uz nagradne igre, glazbu i božićne likovne radionice ugostiti i Djeda Božićnjaka. U središtu događanja bit će izvedbe najnovijeg naslova, Andersenove Snježne kraljice, kao i Dickensove Božićne priče.

Pozornicom će prošetati i svima dragi darivatelji: Sveti Nikola i Djed Božićnjak. Kupnjom ulaznice za izvedbe vikendom gledatelji sudjeluju i u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti šarmantne nagrade.

Uza sve to, u prosincu svako dijete uz kupljenu ulaznicu dobiva i album za sličice s fotografijama iz ZKL-ovih predstava, a program je dopunjen i blagdanskim likovnim radionicama.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On