Fina motororika uz motive mozaika

fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Fina motorika

Različite su prednosti poticanja djece da sudjeluju u aktivnostima razvoja fine motorike. Neke od njih smo i ranije spominjali, poput pripreme djece za školske aktivnosti poput rezanja sa škarama ili pisanja s olovkom.

Od najranije dobi, nakon navršene godine dana, možete pronaći različite aktivnosti za razvoj fine motorike. OD slaganja kockica, igranja s plastelinom, jednostavnim puzlama ili pak različitim igrama sortiranja, vaše dijete uči, ali i uživa u jednostavnim izazovima koje stavljate pred njih.

Današnji izazov je uključio šarene kvadratiće od papira, koje su djeca sama izrezala i predloške po kojima su djeca lijepila kvadratiće. Boje su djeci zanimljive. Šareni kvadratići, ljepilo i papir su inspirirali djecu da i pored zadataka koje smo stavili ispred njih, svoje ideje također izrealiziraju. Svrha svake naše aktivnosti je da se zabavimo i naučimo nešto novo, da istražujemo i pretvaramo naše ideje  u realnost, da učimo iz naših pokušaja i da se ponosimo ostvarenjima koje smo napravila.

Stoga nemojte oklijevati, uz malo truda neka i vaši najmlađi imaju pristup kreativnim alatima za igru.

kreativne ideje za djecu

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

  • Papir u boji (možete koristiti i gotove ukrase koji se mogu kupiti u različitim oblicima, kukuruza, zrnca kave i sl.objekte).
  • Ljepilo
  • Papir (naše prijedloške s objektima možete preuzeti na linkovima ispod)
fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Pripremite objekte koji će se lijepiti.
  2. Pripremite prijedloške na papiru.
  3. Djeca bi trebala pokušati kvadratiće lijepiti po crtama.
  4. Pohvalite uspjeh i aktivno slušajte zanimljive ideje koje djeca uvijek imaju.

 

fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Mi smo se, kao i uvijek odlično zabavili u društvu naših malih pomagača. Moramo biti iskreni i reći da je aktivnost prouzročila malo kreativnog nereda, ali vrijedilo je svaki pokupljeni papirić prilikom naknadnog spremanja.

Uvijek nas iznenade ideje koje budu iznesene na kreativnoj radionici. Djeca osmisle brže načine izvršavanja zadataka – stave ljepilo i istresu hrpe papirića, a potom višak odstrane. Mudro, zar ne? Ili se sjete da mogu ime ili brojeve ispisivati i uz pomoć kvadratića. Ili, pak shvate da su papiri zanimljivi i na plišancima koje imamo. To su samo neke od ideja, ali svakako vrijedne za slušanje i za realiziranje. Ne moramo svi razmišljati u istom smjeru. Najbolje ideje se dobivaju iz uma osoba koje ne dozvoljavaju da ih okolina ograniči i neodobravanjem premjesti u mase.

Stoga mali savjet za kraj. Dozvolite da djeca budu djeca. Da razmišljaju poput djece. Ne ograničavajte njihovu igru strogim pravilima i dozvolite im da se izraze. Kroz igru, pjevanje, recitiranje, bojanje ili osmišljavanjem, ne sputavajte ih da maštaju i da maštom mijenjaju svijet. Dječji pogled na svijet je ponekad sve što nam je potrebno da se prisjetimo važnih stvari koje smo zaboravili kroz godine.

fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On