Muzej suvremene umjetnosti – netipično mjesto vrijedno posjeta

Foto: maligenijalci.com/Monika Arsenović

Foto: maligenijalci.com/Monika Arsenović

Muzej suvremene umjetnosti

Glavni grad Republike Hrvatske okuplja muzeje vrijedne posjeta. Budući da smo portal koji promiče edukativne i kulturne događaje, pisat ćemo u nastavku o još jednom muzeju kojeg su naši mali suradnici s nama u pratnji posjetili.

Muzej suvremene umjetnosti je lokacijski smješten u Novom Zagrebu, neposredno u blizini Velesajma. Pristup muzeju je jednostavan, a parking mjesto neće biti problem pronaći, jer ipak nije u pitanju sam centar grada.

Stalna postava muzeja sastoji se od nekoliko zbirki:

-          Projekt i sudbina

-          Umjetnost kao život

-          Umjetnost o umjetnosti

-          Velika enigma svijeta

-          Riječi i slike

Foto: maligenijalci.com/Monika Arsenović

Foto: maligenijalci.com/Monika Arsenović

Prva zbirka s kojom smo zakoračili u Muzej i iz kojeg smo vidjeli djelovanje dvije umjetničke  grupe, koje su djelovale pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, EXAT 51  i Gorgona, grupe koje su postale neizostavni dio suvremene hrvatske umjetnosti.

Napomenuli bismo važnost kritičkog promatranja dijela iz perspektive djece. Ne mora sve imati smisla, a opet ima smisao na svoj način.

Fotografije koje su dio druge zbirke su upečatljive i šalju snažnu poruku. Crno bijeli kontekst fotografija i skulpture s porukom zaokupljaju maštu i otkriva jedan drugačiji svijet. Audio zapisi koje svjedoče o životu i koje možete poslušati dio su umjetničkog izražaja jedne drugačije, ali upečatljive izvedbe.

Mi nismo eksperti iz područja suvremene umjetnosti i došli smo pogledati zbirke bez predznanja i bez pomoći stručnog vodstva. Željeli bismo napomenuti da je napisani tekst nastao na osnovu  našeg osobnog iskustva kroz posjet muzeju i  kroz utiske i doživljaje djece.

Zbirka Umjetnost o umjetnosti se najmlađim posjetiteljima najviše dojmila. Vizualno upečatljiva i zaigrana, a nesvakidašnjeg izričaja zadržava misao na suvremen izričaj.

Slika vrijedi tisuću riječi. Slike iz koje se jasno naziru poruka, ali i one čije značenje propitkuje svijet i misao kojim raspolažeš.  Upečatljiva izložba Riječi i slike je upravo takva.

Foto: maligenijalci.com/M.Arsenović

Foto: maligenijalci.com/M.Arsenović

Prostor je izuzetno velik i bit će Vam potrebno duže vrijeme da ga obiđete i pogledate sve što muzej ima u svojoj ponudi. Poseban predah možete uzeti na klupama koje nude prekrasan pogleda na Aveniju Većeslava Holjevca.

Od posebnih soba, rekvizita, zapisa, skulptura, fotografija ili pak slika, u muzeju će se za svako oko pronaći dio koji će ga zaintrigirati i koji će mu ostati u sjećanju.

Dio muzeja je i Carsten Höller – Dvostruki tobogan koji je otvoren za vrijeme toplih dana. Tobogan se uklapa u cjelokupnu zbirku u pokretu, a možete ga koristiti za povezivanje između katova, ali i skratiti si izlazak iz muzeja.

Napomenuli bismo samo roditeljima da Muzej ima i dijelove zbirki koje nisu namijenjeni djeci. Stoga prilikom posjeta, obratite pozornost da djeca ipak sama ne lutaju prostorom i čitajte napomene koje se nalaze kroz čitav prostor muzeja.

Kao što i sami pretpostavljati, najmlađi su oduševljeni završetkom obilaska MSU.

Više informacija možete pronaći na služenim stranicama MSU.

 

Foto: maligenijalci.com/M.Arsenović

Foto: maligenijalci.com/M.Arsenović

U nastavku pogledajte našu kratku recenziju muzeja:

  • Naša preporuka za dob: 6 +
  • Prostor: 5
  • Cijena ulaznica: 5
  • Ljubaznost osoblje: 3
  • Naučeno kroz interakciju: 2

Author: Mali Genijalci

Share This Post On