STEM obrazovanje – od predškolarca do studenta

Foto:opensource.com/flickr.com

Foto:opensource.com/flickr.com

Što je STEM obrazovanje

STEM je kurikulum temeljen na ideji obrazovanja učenika u četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika -  u interdisciplinarnom i primijenjenom pristupu.

Umjesto da se navedene četiri discipline uče zasebno i da budu odvojeni predmeti, STEM ih integrira u jedinstvenu paradigmu učenja  koje se temelje na stvarnim interakcijama.

 

STEM u svakodnevnom životu

Jeste li ikad razmišljali o tome koliko često STEM iskustva primjenjujemo i u našim svakodnevnim životima. Znanost je naš stvarni svijet koji nas okružuje – sunce, mjesec i zvijezde … zemlja i more … vrijeme, prirodna raznolikost, životinje i još mnogo toga čudesnog. Lista je doista dugačka. A kako i ne bila kada ljudska znatiželja i rad svakodnevno nam donosi nova saznanja i omogućava nam bolje razumijevanje svijeta kojeg smo i sami dio.

Odrastanjem u 21 stoljeću, tehnologija je neizostavni dio naše svakodnevice, od televizora, računala, pametnih telefona, teleskopa, mikroskopa, pa čak do prvog kotača: Tehnološke inovacije su gotovo svakodnevna pojava i mijenjaju naš svijet pred našim očima.

Inženjeri su tu da dizajniraju raznovrsne  stvari, od onih koje vidimo svaki dan, poput zgrada, cesta i mostova, pa do revolucionarnih u pogledu boljeg transporta, globalnog zatopljenja i ekološki prihvatljivih proizvoda, uređaja i sustava.

I posljednji, ali možda i najbitniji dio STEM programa, na kojeg se oslanjaju ostale tri discipline je matematika. Matematiku primjenjujemo svaki dan, u trgovinama, bankama, na poreznim obrascima, investicijskim planovima i obiteljskom proračunu. Stoga, ma koliko nam mrska ponekad bila riječ matematika, razumijevanjem iste, olakšavamo si svakodnevni život.

STEM program je važan za usvajanje upravo iz razloga jer je prisutan u gotovo svim aspektima naših života.

Foto:PublicDomainPictures/pixabay.com

Foto:PublicDomainPictures/pixabay.com

 

Zašto je STEM obrazovanje važno

Prema izvješću web stranice STEMcoonnector.org, do 2018 godine, procjenjuje se potreba za 8,65 milijuna radnika iz domene STEM poslova.  I na trenutnom svjetskom tržištu rada postoji veliki nedostatak radnika sa STEM potrebnim vještima – oko 60000.

STEM poslovi ne zahtijevaju nužno visoko obrazovanje ili fakultetsku diplomu.

STEM za predškolarce

Nema većih prirodnih znanstvenika i inženjera od same djece. Djeca su prirodno radoznala i uče matematičke, znanstvene i inženjerske koncepte kroz igru. Osigurajte im kvalitetno okruženje (koje ne mora biti financijski nepristupačno) u kojem djeca mogu koristiti svoju prirodnu sklonost za istraživanje, za izgradnju i priliku za postavljanje pitanja. I opet se sve svodi na vrijeme za igru.

Naš zajednički portal je tu da ohrabrimo sve roditelje da stvore okruženje za djecu koja potiču djecu da kroz igru uče, postavljaju pitanja na koje pronalazimo odgovor, da zajedno istražujemo  i uvažamo različitost u razmišljanju.

Stoga poklanjamo  svoj glas reformama i u domaćem školstvu, koja će biti temeljena na bogaćenju intelektualnog znanja i koja će imati dodir suvremenog života i potrebama budućeg tržišta rada.

STEM obrazovanje

Foto:Mojpe/pixabay.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On