Upoznajemo slova uz ploču od kartona

učim slova

Foto: maligenijalci.com

Učim slova

Danas se vode različite polemike po medijima, forumima, društvenim mrežama, pa čak i ako osluhnete razgovore  roditelja u parku, o tome da li djeca trebaju učiniti slova i brojeve prije škole.

Naš odgovor je prilično jednostavan, ako dijete želi, nemojte njegovu znatiželju za slovima i brojevima ignorirati i obrazložiti mu to s činjenicom da će to naučiti u školi.

Naravno da hoće, ali sva djeca su posebna i trebamo ih podržati u stvarima za koje pokažu interes. Između ostalog, učenje slova i brojeva sa šest (ili sedam) godina je univerzalno pravilo, no vodite se svojim instinktima i ne stavljajte svoje dijete uvijek u kutiju s ostalima.

Vjerujte da biti drugačiji od većine nije negativna stvar, mada nas često uče da se ne izdvajamo i da budemo kao ostali, promislite samo kako bi život bez predrasuda, okvira i nametnutih običaja, možda ipak raširio ljudska krila ka nedostižnim visinama.

Što su slova i čemu ona služe, po čemu se razlikuju i kako da ih upoznaju i oči koje znaju za njih, ali ne znaju kako da se služe njima.

Odgovor je jednostavan, kao i mnoge stvari u životu, a to je kroz igru i zabavu. Ne kroz pravila, kroz nametnuto vrijeme za učenje, kroz institucije koje jesu korisne, ali ne mora se naučiti sve kroz njih.

Mi smo danas izradili ploču od kartona i kroz jednostavne slagalicu i izazov sa zanimljiv zadatkom, upoznali male pomagače sa slovima.

To je igra. A ova igra ima pravila, jednostavna, nakon čijeg kraja je rezultat  ponosan i zadovoljan osmjeh.

učim slova

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

 • Karton
 • Olovke, flomasteri i ravnalo
 • Škare
učim slova

Foto: maligenijalci.com

Upute:

 1. Nacrtajte uz pomoć ravnala 30 kvadrata jednakih veličina.
 2. Podebljajte ih ako želite uz pomoć markera (ili flomastera).
 3. Ispišite slova na njima.
 4. Uzmite poseban kartoni izrežite  manje kockice i na njih napišite svako slovo (možete i nekoliko slova ponoviti).
 5. Ponudite djetetu da svako slovo stavi na svoje mjesto i pri tome mu naglas izgovarajte slova.
kreativne ideje za djecu

Foto: maligenijalci.com

Predškolarci su navedenu aktivnost bez problema riješili, ipak je to neki oblik igre „stavi pravu stvar na odgovarajuće mjesto“.

Ponavljanjem slova, djeca pamte kako se koje slovo zove. Ona djeca koja još ne poznaju slova, zasigurno neće odmah zapamtiti koje je koje slovo, no i dalje je prisutno povezivanje slova u riječi i razumijevanje pojma slova.

Ploču svakako spremite nakon igre i uvijek je možete iznova koristiti.

učim slova

Foto: maligenijalci.com

Ideje za dodatne igre:

 • Teglica sa slovima. Stavite izrezana slova u teglicu i morate reći koje ste slovo izvukli. Dodajte i bodove i nagrade i zabava je tu.
 • Pogađanje na izvučeno slovo. Npr. morate reći jednu životinju na slovo koje je netko izvukao. Ili nabrojati barem tri objekta na zadano slovo.
 • Kreiranje imena od izrezanih slova.
 • Nadopunjavanje riječi sa slovima. Npr. napišete riječ KR_VA i dijete mora nadopuniti s odgovarajućim slovom.
Foto: maligenijalci.com

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On