Eksperiment s gumenim bombonima

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Gumeni bomboni u svrhu znanosti

Jednostavnim eksperimentima približite djeci svijet znanosti. I Vaša djeca mogu biti mali znanstvenici i raditi jednostavne eksperimente s nama.

Danas smo se odlučili iskoristiti gumene bombone i eksperimentirati što se događa s njima kada koristimo različita otapala. Koristeći različita pomagala, dobili smo i različite rezultate.

Započeli smo testiranje i približi našim malim znanstvenicima pojmove osmoze i topljivosti. Aktivno smo postavljali hipoteze i PROMATRALI TIJEK EKSPERIMENTA.

Rezultati su bili poprilično iznenađujući djeci. Eksperiment za djecu koji morate isprobati. Budući da smo radili i pokuse gdje smo testirali kako se tvari tope u vodi, ovim eksperimentom, medeki se nisu otopili, štoviše, porasli su. Zašto?! Provjerite s nama u nastavku.

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

 • Gumeni bomboni
 • Voda
 • Šećer
 • So
 • Ocat
kreativne ideje za djecu

Foto: maligenijalci.com

Upute:

 1. Postavite nekoliko čaša s različitim tekućinama:
 • Voda
 • Zašećerena voda
 • Slana voda
 • Ocat
 1. Stavite po jedan gumeni bombon u različite mješavine tekućina.
 2. Nakon nekoliko sati (cc 15) izvadite bombone iz čaša i usporedite rezultate.

 

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje:

Zašto su medeki porasli?! Zbog procesa koji se naziva osmoza. Najjednostavnije objašnjenje osmoze je da tekućina (najčešće voda) putuje od jedne strane membrane ka drugoj. Ipak ovo objašnjenje može naići na nejasnoće kod malenih znatiželjaca.

Molekule vode prolaze kroz membranu gumenog bombona, budući da su gumeni medeki polimeri i mogu apsorbirati vodu uz pomoć osmoze.

Postavite novonastali bombon pored originalnog medeka i procijeniti promjene koje su se dogodile. Mi smo primijetili da je najviše vode apsorbirao medek koji se nalazio u običnoj vodi, a najmanje onaj koji se nalazio u slanoj vodi.

Medek koji je bio u octu je dobio najveći volumen i na dodir je bio najmekši.

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Zanimljiv eksperiment kojem definitivno ne nedostaje elementa iznenađenja.

mali znanstvenici

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On