Napravite “golo jaje” odnosno jaje bez ljuske

golo jaje

Foto: maligenijalci.com

Golo jaje

Danas Vam donosimo jedan jako zabavan eksperiment, koji spada u top 5 eksperimenata koje smo da sada napravili, a koji su najviše oduševili naše male pomagače. Zvuči primamljivo, zar ne?!

Jednostavno je za napraviti, a rezultati su fascinirajući, i za vidjeti, i za poigrati se s njima i za naučiti ponešto o samom jajetu, kojeg većina djece već jede i poznaje neke osnovne činjenice o njemu.

Danas ćemo Vam pokazati kako možete  napraviti „golo jaje“. Golo jaje“ je jaje koje nema ljusku. Možda Vam zvuči nevjerojatno, ali uz ovaj mali  eksperiment, možete napraviti da vaše nekuhano jaje, bude i dalje okruglo i čitavo, samo bez ljuske.

Ali ne samo to. Jaje će postati mekane teksture, zanimljive boje i prilično izdržljivo ( bacali smo ga, stiskali, kotrljali, ali i dalje je ostalo čitavo).

Jeli uistinu moguće da jaje ostane čitavo bez ljuske? Protestirajte sami, sve što vam je potrebno, vjerojatno već imate uz  kuhinji, a ono što je ključno, jeste da imate malo strpljenja za rezultate.

golo jaje

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

  • Jaje
  • Teglica
  • Ocat ( mi smo koristili alkoholni ocat)
golo jaje

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Stavite nekuhano jaje u teglicu ( neka se vaše dijete uvjeri da je ljuska tvrda).
  2. Dodajte u teglicu ocat ( mora biti u potpunosti pokriveno jaje).
  3. Ostavite jaje da odstoji nekoliko dana i svaki dan promatrajte što se događa s jajetom. U slučaju da zatreba, dodajte još octa.
golo jaje

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje:

Ljuska jajeta je najvećim dijelom sačinjena od kalcijevog karbonata. To je dio jajeta koji čini ljusku čvrstom.

Ocat je kiselina poznata kao octena kiselina. Kada se kalcijev karbonat (jaje) i octena kiselina (ocat) kombiniraju, nastaje kemijska reakcija kojom se oslobađa ugljikovog dioksid (vidimo mjehuriće koji okružuju jaje – oni su napravljeni od ugljikovog  dioksida). Kemijska reakcija će se odvijati nekoliko sati (mi smo izvadili jaje nakon 48 h).

Jaje je postalo mekano jer je sav ugljik napustio jaje s mjehurićima.

 

golo jaje

Foto: maligenijalci.com

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On