Potraga za Nemom

Na Velikom koraljnom grebenu u Australiji, živjelo je jato riba klauna. Između ostalih, živjeli su i Koraljka i Marlin. U udobnoj špilji, ponosno su položili svoja jajašca i čuvali vrijedno svoj budući pomladak.

Marlin se prisjećao kako je upoznao Koraljku i započeo je priču o mogućim imenima za svoj pomladak.

„Meni se jako sviđa ime Nemo“ reče Koraljka.

Bezbrižno vodeći razgovor, ne sluteći tko se približavao velikom grebenu, nastavili su raspravu.

U tom trenutku pojavi se ispred njih ogromna barakuda. Želeći zaštiti Koraljku, Marlin je hrabro stao ispred nemani, ali barakudin oštri rep udari Marlina i onesvijesti ga.

Nedugo zatim, malaksali od udarca, Marlin otvori oči.

Brzo zapliva do špilje, kad tamo, od cijelog legla jajašaca, ostalo je još samo jedno. Nigdje nije bilo ostatka njegove obitelji. Jedno jedino jajašce koje je ostalo, Marlin prigrli k sebi, nazove ga Nemo i čvrsto mu obeća da će ga zauvijek štititi.

Kad se Nemo izlegao, imao je jednu neobičnu peraju. Ta „sretna“ peraja je bila nešto manja od druge. Zbog toga je uvijek nekako neobično plivao.

Marlin ga je uvijek pazio i nastojao zaštiti. Zbog straha da mu se nešto ružno ne bi dogodilo, bio je izuzetno tužan na prvi dan riblje škole u koju je Nemo namjeravao krenuti.

„ Nemo, znaš, ako ne želiš, ne moraš ići još kojih pet, šest godina u školu“ reče mu Marlin.

No Nemo je bio radoznala, vesela riba klaun, koja nije mogla dočekati da krene u školu. Uvjerio je oca da je spreman za školu.

Na putu do škole, uzbuđeno je pitao Marlina, koliko su stare morske kornjače.

„ Ne bih znao sine, kad budem sreo neku, budem je pitao“ nezainteresirano odgovori Marlin.

U školi je bilo veselo. Nemo je upoznao nove prijatelje, Teda, koji je bio riba leptir, morskog konjića Sheldona i hobotnicu Perlicu, a učitelj im je bio velika raža.

Zajedno s prijateljima, popeo se na leđa svog učitelja, koji ih je odveo na drugi kraj grebena.

U blizini grebena bio je usidren čamac. Učenici su u tome pronašli novu, opasnu, zabavu, krenuvši se natjecati e tko će biti najhrabriji i približiti se najviše čamcu.

Nemo nije želio sudjelovati u igri, ali ga je Ted nagovorio. Marlin je doplivao u tom trenutku i ljutito počeo vikati na Nemu.

Ljutiti i povrijeđen zapliva do čamca i dotakne perajom drveno dno. U tom trenutku začuje svoje prijatelje kako ga dozivaju.

„Plivaj Nemo. Ne okreći se“ vikali su prijatelji.

Međutim, bilo je prekasno. Ronilac se našao tik uz Nema i uhvatio ga u mrežicu.

„Tata, pomozi mi“ zavikao je.

Marlin pojuri prema Nemi, ali drugi ronilac presiječe mu put i zabljesnu ga s blicom fotoaparata.

Dok je ponovo progledao, Nemo i ronioci su već bili u čamcu. Čamac pojuri naprijed, a ronilačka maska u tom trenutku, sklizne i padne u vodu.

Očajan Marlin krene plivati za čamce. U morskom prolazu punom ribom, sve ribe je ispitivao jesu li vidjeli čamac na kojem se nalazi Nemo. No nitko nije znao.

U tom trenutku, zaleti se u Marlina plava riba, imenom Dora, i odgurne ga na stijenu. Dora je bila dobra riba i željela je pomoći Marlinu, pa su zajedno krenuli u potragu. Jedini problem kojeg je imala, je kratkoročno pamćenje. Naime, Dora nije mogla ništa zapamtiti dulje od nekoliko trenutaka.

Zajedno s grupom morskih pasa, vegetarijanaca, došli su u potopljenu podmornicu, gdje je Marlin pronašao ronilačku masku s čamca na kojem je Nemo.

Na iznenađenje mnogih, Dora je znala slova i pročitala je na maski adresu ronioca kojem pripada. Nalazio se u Sydney.

Zatim su upitali grupu riba, koji je pravi put za Sydney, dobivši odgovor, zaputili su se k njemu.

Za to vrijeme, Nemu je čovjek stavio u akvarij. Poznajući jedino ocean, Nemo se jako uplašio. Kuda god je pokušao zaplivati, sudario bi se s nevidljivim staklom. Znao je jedno za sigurno – on više nije bio u oceanu, ali gdje je onda?!

Uskoro su do njega doplivale neobične ribe. Bilo je to veselo i neobično akvarijsko društvo. Društvo je bilo oduševljeno, što je napokon upoznalo pravu oceansku ribu.

Uskoro je upoznao još jedno neobično stvorenje. Bio je to pelikan Nikša. Druželjubiva ptica, oduševila je Nemu.

Društvo je otkrilo Nemi svoj velika plan za bijeg. Imali su namjeru oštetiti filtar za vodu u akvariju, kako bi se akvarij zaprljao. Ako se to dogodi, Stipe, vlasnik akvarija će ih morati sve izvaditi u plastične vrećice dok bude čistio akvarij, i u tom trenutku, svi će skočiti u more kroz prozor i pobjeći na slobodu, u veliki ocean.

„Dobar Vam je plan“ oduševljeno će Nemo. „ I ja, svakako želim sudjelovati“.

U međuvremenu Marlin i Dora su se upoznali s grupom morskih kornjača. Marlin je u razgovoru s Krešom, također ocem, shvatio da griješi u odgoju Neme i da je prestrog prema njemu. Treba ga ohrabrivati i poticati da nauči vještine koje su potrebne za život u oceanu, jer će ga jedino tako zaštititi.

Uz pomoć kita, Marlin i Dora su došli u Sydney. Naime, veliki kit ih je progutao i izbacio direktno u Sydneysku luku.

Za to vrijeme, kod Neme se dogodila strašna stvar. Nemu je Stipe stavio u vrećicu i namjeravao ga dati Darli, curici od 8 godina na poklon. Ne želeći da ode kod nevaljale curice, koja je prethodnu dobivenu ribicu ozlijedila, Nemo se pravio mrtav.

Darla se rasplakala, ali baš u tom trenutku, dolet do prozora Nikša, noseći u svojim ustima Marlina i Doru.

Vidjevši Nemu kako beživotno pliva u vodi, Marlinu se srce slomilo. Rekao je Nikši da ga vrati u ocean. Tužno je nastavio plivati Sydneyskom lukom, razočaran što nije uspio pomoći Nemi.

Nemu je ljutita Darla krenula jako tresti i uz pomoć akvarijske družine, Nemo je završio u odvodu.

Znao je da svi odvodi završavaju u oceanu. Žarko želeći doći do oca, uspio je isplivati kroz cijev odvoda. Opet se našao u oceanu. Žurno zapliva s Dorom, koja se prisjetila tko je on prema Marlinu.

Pronašli su Marlina. Oduševljenju nije bilo kraja. Otac i sin su poslije toliko truda, opasnosti i pustolovina ponovo bili skupa.

A Marlin je ponosno rekao Nemi da je sreo morske kornjače i da one mogu poživjeti čak 150 godina.

Nekoliko tjedana kasnije Marlin i Nemo su se vratili svom životu na velikom koraljnom grebenu. Nemo je ponovo krenuo u školu, a Marlin ga je s ponosom pratio u nju. Bio je to lijep i miran život.

Ako se pitate što je bilo s akvarijskom družinom, otkrit ćemo vam i to. Nekoliko dana nakon što ih je napustio Nemo, uspjeli su ostvariti svoj plan. U prozirnim vrećicama, završili su u oceanu. No jedino o čemu su sad morali brinuti je kako da se oslobode iz njih. Sloboda je bila tako blizu, a veliki ocean, ispod i okolo njih. Pronaći će oni rješenje, ne sumnjamo mi u to.

Prepričala: Monika Arsenović

Author: Mali Genijalci

Share This Post On