Projekt: izrada vjetrokaza

Izrada vjetrokaza:

izrada vjetrokaza

Foto: maligenijalci.com

Znajući u kojem smjeru vjetar puše je značajna informacija, ali ipak malo ljudi imaju točne informacije i lako dostupne. Izrada vjetrokaza će Vam pomoći u tome.

Vjetar igra bitnu ulogu u mnogim stvarima oko nas, da je to istina, znate i iz situacije ako ste ikad išli voziti bicikli po jako vjetru, vidjeli šumski požar, posjetili vjetroelektrane ili pokušali predvidjeti vremenske promjene.

Budite svjesni smjera vjetra tako što će te napraviti vlastiti vjetrokaz i dodajte ga u svoj set vremenskih pokazatelja i predviđanja vremena.

Što će Vam trebati za izraditi vjetrokaz:

  • Kutija od starog sladoleda – može samo poklopac ( ili  spremnika za spremanje hrane)
  • Škare ili nož ( budite oprezni i koristite pomoć odraslih osoba kada je to potrebno)
  • Marker ( flomaster)
  • Štapić za ražnjić
  • Slamka
  • Pin ( špenadla)

 

izrada vjetrokaza

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Nacrtajte trokut na poklopcu od sladoleda uz pomoć flomastera i zatim ga izrežite. Ponovite postupak, ali ovaj put izrežite pravokutnik. ( možete izrezati odmah dio plastike za gurniti u slamku, ili možete napraviti prerez na slamci)
  2. Izrežite prorez na oba dvije strane slamke i  gurnite trokut na jednom kraju i pravokutnik na drugom kraju i zalijepite ih.
  3. Gurnite špenadlu točno na sredinu slamke, pa potom na ravan dio štapića za ražnjiće
  4. Postavite ga vani, negdje gdje se lagano može vidjeti iznutra, i biti će te u mogućnosti reći u kojem smjeru puše vjetar, bez da izlazite van kuće.

 

Što je sljedeće:

Kombinirajte rezultate smjera vjetra s brzinom vjetra, tlakom zraka i kiše, kako bi napravili potpunu vremensku prognozu.

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On