Školski obrazovni sustavi diljem svijeta

školski obrazovni sustavi

Foto: Courtesy of Hepingting Under Flicker/CC License.

Školski obrazovni sustavi

Zanimljivo je pogledati formalno obrazovanje djece diljem svijeta. Obrazovni sustavi se razlikuju, a učenici imaju drugačije raspored školske akademske godine, kao i raspored praznika. U nekim zemljama su školske uniforme obvezne, a kod nekih čak i frizura mora biti u skladu s propisima.

Škole u Hrvatskoj su prema rezultatima znanja svojih učenika, nažalost ispod prosjeka mnogih zemalja diljem svijeta.

Najavljene su mnoge reforme školstva. Na papiru prijedlozi izgledaju obećavajuće, no praksa bude pokazala hoće li novi školski planovi uroditi plodom.

Mi Vam donosimo kratak uvid u formalne obrazovne sustave 5 različitih zemalja, koja se i prostorno i kulturno razliku. Teško je donositi zaključak koje su bolje.

Prema provedenim OECD testiranjima na vrhu su zemlje poput Japana, Kine, Finske, a na samom dnu zemlje poput Brazila. Pogledajte ukratko po čemu se slične, a po čemu se razlikuju. Gdje smo tu mi, roditelji školaraca prosudite sami.

školski obrazovni sustavi

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com

Australija

Učenici u Australiji provedu 200 dana u školi godišnje. Školska godina traje od kraja siječnja do sredine prosinca.

Budući da je Australija smještena u južnoj hemisferi, ljeto, kao i ljetovanje za učenike odvija se tijekom prosinca i siječnja.

Školska godina je podijeljena na 4 dijela, od kojih svaki traje od 9 do 11 tjedana. Između svakog dijela školske godine se omogućava učenicima dvotjedni odmor.

Škola se odvija u većini slučajeva od 09:00 – 15:30, a ručak je omogućen za učenike u školi.

Obvezna škola traje 11 godina, ali većina učenika pohađa svih 12 razreda.

Prosječan broj učenika po razredu je 18 učenika.

Brazil

Brazil je država koja se također nalazi na južnoj zemljinoj hemisferi, pa dijeli iste ljetne mjesece kao i Australija.

Školski dan započinje u 07:00 sati i traje do podne, nakon čega učenici napuštaju škole i odlaze na ručak s obitelji.

Većina škola zahtjeva da učenici nose školske uniforme.

Glavni predmeti su matematika, povijest, zemljopis, znanost, jezik i tjelesni odgoj, dok si većina škola, posebice  one s manjim budžetom ne mogu priuštiti satove umjetnosti ili pak glazbenog.

Veličina razreda se kreće u prosjeku od 30 učenika.

školaska djeca

Foto: stokpic/pixabay.com

Kina

Kina se nalazi na sjevernoj hemisferi, pa su ljetni mjeseci u skladu s većinom Azijskih, Europskih i Sjeverno Američkih škola.

Školska godina počinje  u rujnu i traje do sredine srpnja. Ljetni praznici se najčešće provode u ljetnim razredima ili u vidu pripremanja za prijemne ispite.

Prosječni dan traje od 07:30 do 17:00 sati, s dvosatnom pauzom za ručak.

Formalno obrazovanje u Kini traje 9 godina. Kina omogućava svim učenicima školske uniforme, ali ne zahtjeva da se moraju nositi svakodnevno.

Prosječan broj učenika po razredima se kreće oko 21 učenika.

Kineski jezik i matematika vještine su one koje se testiraju na kraju svake godine.

Francuska

Školski dan u Francuskoj traje u prosjeku od 08:00 do 16:00 sati, a u školu se ne ide srijedom (koja je rezervirana za sportske aktivnosti, obitelj i sl.) i nedjeljom, a subotom se ide skraćeno.

Prosječan broj učenika po razredu je 23 učenika. Škola ne propisuje školske uniforme, ali zabranjuje odjevne predmete koji naglašavaju religijska stajališta.

Školska godina traje od kolovoza do lipnja i podijeljena je u 4 do 7 tjedana s jednim do dva tjedna odmora između.

Učenici osnovne škole u dobi od 6 do 11 godina uče čitati, pisati i vježbaju matematičke aktivnosti, s naglašenim vježbama za razvoj promatranja, logičnog zaključivanja, kreativnog promišljanja i razvoj fizičke aktivnosti.

Stariji učenici uče Francuski, matematiku, fiziku, prirodne znanosti, strane jezike, povijest, zemljopis, ekonomiju i građanski odgoj.

školski obrazovni sustavi

Foto: kytrangho/pixabay.com

Japan

Većina Japanskih škola rade na principu tromjesečja. Akademska godina započinje s radom sredinom ožujka, s pauzama tijekom ljetnih, zimskih i proljetnih praznika.

Učenici kreću u školu nakon navršenih 6 godina.

Školske uniforme su obvezne, kao i jasno definirana pravila za frizure, cipele, čarape, dužinu suknje, šminkanje i različite druge segmente koje učenici moraju poštivati.

Prosječan broj učenika po razredima iznosi 30. Japanski učenici uče akademske predmete, kao što su Japanski jezik, matematika, vještina čitanja, društvene znanosti, glazba i umjetnost, te također moralni odgoj.

Moralni odgoj uključuje učenje o zdravlju, sigurnosti, disciplini, ljubaznosti, razumijevanju i povjerenju, kao i razvoj lijepih manira i ekološke svijesti.

U osnovnim školama u Japanu, razredi su podijeljeni i manje grupe učenika za različite aktivnost. Npr. kao dio njihovog obrazovanja, svaki dan učenici moraju pospremati učionice, hodnike i dvorišta za igru unutar svojih grupa, kao i posluživanje ručka između učenika.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On