Znanost iza balončića od sapunice

Balončići od sapunice

Foto: maligenijalci.com

Balončići od sapunice

Balončići napravljeni od sapunice su prekrasni, zabavni i fascinirajući, ali znate li što su oni zapravo i kako rade. Pogledajte kod nas, kakva se znanost krije iza balončića od sapunice.

Što su zapravo balončići od sapunice i kako nastaju?

To su zapravo šuplje kugle od sapunice i vode, ispunjene zrakom. Kada se sapunica i voda pomiješa, i zrak se puhne u smjesu, sapunica tvori tanki zid koji zadržava zrak i stvara naš balončić.

Radi boljeg razumijevanja kako je napravljen balončić i od čega se zapravo sastoji, dajemo Vam slikoviti prikaz.

Balončići od sapunice

Foto: maligenijalci.com

Kao što vidite na slici, vanjski sloj čine molekule sapunice, a unutarnji sloj molekule vode, koje su opet „zatvorene“ molekulama sapunice.

Voda je sastavljena od  velikog broja sitnih molekula. Molekule privlače jedni druge i drže se zajedno. Molekule na samom vrhu vode se drže zajedno i tvore silu pod nazivom površinska napetost,

Balončići se mogu napraviti upravo zbog vode, odnosno zbog napetosti površine vode. Sapunica je tu, da smanji površinsku napetost same vode. Sapunica je fleksibilnija od vode.

Znači, sapunica ne ojačava balončić, već ga stabilizira.

Kada zrak ostaje zarobljen ispod površine mješavine vode i sapunice, fleksibilna površina sapunice se proteže u balončić.

Kako se balončić rasteže, koncentracija sapunice se smanjuje, raste površinska napetost vode i balončić se naposljetku raspukne.

Mogli bi reći, da sapunica „jača“ najslabije dijelove balončića i nastoji spriječiti daljnje istezanje.

Balončići od sapunice

Foto: maligenijalci.com

Zašto se balončić raspukne?

Budući da su balončići napravljeni od sapunice i vode, oni mogu trajati onoliko dugo, koliko traje voda.

Ako je zrak suh, balončić će kraće opstati jer površina balončića brzo postaje sve tanja i tanja, dok se ne raspukne.

Sve što je suho će probiti naš balončić. Bilo da balončić sleti na prst, na travu, zid kuće, ili na vašeg ljubimca, balončić će se raspuknuti.

Zaključak; kada nešto oštro i suho dotakne balončić napravljen od sapunice, stvara rupu na površini balončića, sav zrak izlazi iz njega i balončić nestaje.

Balončići od sapunice

Foto: maligenijalci.com

Kako uhvatiti balončiće i zadržati neko vrijeme?

  • Možete premazati sloj kože ( ruku, prst ili lakat) s napravljenom sapunicom za mjehuriće.
  • Možete ju uhvatiti uz pomoć rukavice ili rukava majice, koja prije toga mora biti oprana ( zbog dijela zadržanog deterđenta balončić se neće raspuknuti).
Balončići od sapunice

Foto: maligenijalci.com

Mi smo se zabavili učeći nešto više o vodi, o površinskoj napetosti vode i testirali smo hoće li se balončić raspuknuti ako ga uhvatimo s golim rukama ( hoće – zbog nečistoća i ulja na rukama), ako padne na vodu ( hoće – zbog rasta površinske napetosti vode), ako padne na beton, travu, ako stavimo na stol sapunic ( neće se raspuknuti) i još niz drugi uvijeta.

Prijedlozi za igru i učenje:

  • Pokušajte uloviti balončić s rukama, zatim s rukavicom.
  • Probajte hoće li se balončić raspuknuti ako dodirne stol. Isprobajte zatim, nakon što po stolu stavite malo sapunice za balončiće.
  • Pokušajte spojiti balončiće.

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On