Eksperimentirajmo kako postići da predmeti plutaju

pluta ili tone

Foto: maligenijalci.com

Pluta ili tone

Mlađe dijete:

Provedite jednostavni početni eksperiment da vidite koji predmeti plutaju, a koji predmeti tone. Istraživačku aktivnost u kojoj uzmete nekoliko predmeta različite težine i  posudu s vodom i testirate što će potonuti, a što će plutati.

Dopustite djeci da sami postave pretpostavku i neka obrazlože zašto misle da su u pravu. Na kraju naravno testirajte i utvrdite jeli hipoteza odgovarala krajnjem rezultatu.

Ako imate nešto starije dijete, pokušajte s nama otkriti zašto predmet iste težine nekad pluta, a nekad tone.

pluta ili tone

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

  • Posuda s vodom
  • Gruda plastelina
eksperimenti za djecu

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Natočite posudu s vodom i neka dijete ubaci grudu plastelina u vodu. Što se dogodilo?
  2. Sada neka dijete od iste te grude plastelina oblikuje čamčić. Neka dno bude široko s visokim stranama. Što se s njim dogodilo?
pluta ili tone

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje:

U prvo slučaju  gruda plastelina je potonula jer je njezina gustoća veća od gustoće same vode. Težina grude plastelina stvara silu prema dolje, koja je veća od sile uzgona istisnute vode. U drugom slučaju, plastelinu smo promijenili oblik, povećavajuću njegov volumen (oblik čamčića) i samim time smanjili njegovu gustoću. Sad je gustoća plastelina manja od gustoće vode i on pluta.

pluta ili tone

Foto: maligenijalci.com

Dobro je znati:

Masa tijela: vrijednost koja se dobije vaganjem.

Težina tijela: nije isto što i masa. Ona je sila koju na predmet vrši sila teže. Npr. težina se mijenja kako se mijenja sila teže – na primjer u svemiru – ali masa uvijek ostaje ista.

Volumen: veličina prostora koju predmet zauzima. Možemo zaključiti promatranjem da je kod nas volumen grude plastelina manji, od volumena čamčića.

Gustoća: masa predmeta određenog volumena. Dobijemo je dijeljenjem ukupne mase (kg) s ukupnim volumenom tijela.

Jednostavan eksperiment, a zabavan i edukativan. Možete ga proširiti s pričom o plutanju ljudi u Mrtvom moru i kako sol utječe na gustoću vode. Potkrijepite to s još jednim eksperimentom kojeg smo ranije radili.

Napravite da jaje pluta u slanoj vodi

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On