Napravite žičani telefon sami

Otiđite korak unatrag u prošlost i iskoristite starinsku tehnologiju kako biste izradili žičani telefon. Uz pomoć njega naučit će te o zvučnim valovima i pri tome se dobro zabaviti.

Što Vam je potrebno:

  • 2 papirnate čaše
  • Oštra olovka ili igla za šivanje kako bi napravili rupe
  • Uže ( npr. Uže za zmaja, ribolovni najlon i sl.)

Upute:

  1. Izrežite duži komad užeta, možete eksperimentirati s različitim dužinama, ali najbolje da krenete s dužinom od 20 m za početak.
  2. Probijte malu rupu na dnu svake čaše
  3. Provucite uže kroz svaku rupu i zavežite čvor na svakom kraju kako biste zaustavili provlačenje kroz čašu.
  4. Rasporedite se na određenu udaljenost od prijatelja, pazeći pri tome da žica (uže) ne dodiruje ništa drugo i da bude dovoljno zategnuta
  5. Jedna osoba govori u čašu, dok druga stavlja svoju čašu na uho i sluša. Možete li čuti svog prijatelja?

Objašnjenje:

Govoreći u šalicu stvaraju se zvučni valovi koji se pretvaraju u vibracije na dnu čaše. Vibracije putuju duž žice i pretvaraju se natrag u zvučne valove na drugom kraju, tako da tvoj prijatelj može čuti ono što si rekao. Zvuk putuje kroz zrak, ali putuje čak i bolje kroz čvrste tvari, kao što su tvoja čaša  i žica, omogućavajući Vam da se čujete na većoj udaljenosti.

Naučite nešto više o telefonima

Fiksni telefoni imaju mikrofone koji pretvaraju zvučne valove u električne i koje se onda šalju preko žice i pretvara natrag u zvučne valove strane slušalice unutar telefon na drugom kraju. Moderni mobiteli koriste radio valove ( dio elektromagnetskog spektra koji uključuje mikrovalove, infracrveno, rendgensko zračenje i druge) da komuniciraju s baznim stanicama koje se nalaze po telefonskim mrežama.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On