Školski muzej Zagreb – muzej zanimljiv i predškolarcima

školski muzej Zagreb

Foto: maligenijalci.com

Školski muzej Zagreb

Postoje različiti izvori putem kojih  djeca stječu svoje znanje, a jedan od najboljih načina je svakako  iskustveno doživljajni način.

Učenje je prirodan proces za svog čovjeka, koji se spontano razvija. Stvorite poticajno okruženje za djecu u kojem će kroz, njima prirodnu znatiželju, naučiti različite stvari  i slobodno odabrati ono što njih zanima.

Muzeji su mjesta na kojima dijete može vidjeti različite izložbe, a budući da je većina muzej specijalizirani za neko područje, ujedno ćete otkriti afinitete koje ima vaše dijete.

Nemojte unaprijed brzati sa zaključcima da je neki muzej bolji izbor u odnosu na neki drugi. Pružite priliku svakom, kao i djetetu da samo odabere što ga viša zanima. Svaki čovjek je jedinka za sebe koja ima osobne preferencije i stvari koje ga zanimaju.

Danas smo istražili Hrvatski školski muzej i otkrili s našim malim pomagačima muzej kojeg smo možda podcijenili prilikom odluke kamo da idemo, ali koji nas je ugodno iznenadio svojom svestranošću.

Moramo naglasiti da su naši pomagači djeca predškolskog uzrasta, te da je svako za sebe pronašao dio koji ga je najviše zainteresirao.

Krenimo od početka s kratkom analizom što možete očekivati prilikom posjeta Školskom muzeju u Zagrebu.

školski muzej Zagreb

Foto: maligenijalci.com

Opći podaci

Cijena ulaznica: odrasli 15 kn, a djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz.

Adresa: Trg maršala Tita 4 (odmah pored HNK).

Stvari koje su nas oduševile

Učionica potkraj 19. stoljeća

Zanimljivo je bilo vidjeti imitaciju učionice iz 19. stoljeća. Učiteljica je bila odjevena po tadašnjoj modi, a školske klupe su imale dio namijenjena za kredu, kao i pisala po kojima se pisalo.

U nastavku se moglo pogledati niz pomoćnih instrumenata iz prošlosti koja su služila za učenje, kao i utvrđivanje znanstvenih hipoteza.

školski muzej Zagreb

Foto: maligenijalci.com

Pregled ocjena, kao i nagrada koje su se dodjeljivale učenicama osnovnih škola u prošlom stoljeću.

Osnovno školstvo se znatno promijenilo u odnosu na period prije stotinu godina. Privilegija obrazovanja nije uvijek bila dostupna svima.

Djeci je posebno zanimljivo bilo vidjeti stare pečate gradskih škola u Zagrebu, odlikovanja koja su se u to vrijeme dodjeljivali kao nagradu djeci za dobar uspjeh u školi, ocjene i predmete koji su učili, kao i sramotnu knjigu glavne učionice u Zagrebu.

Pripremite se s pričama o pravima učitelja da kažnjavaju djecu, čak i fizički u prošlom stoljeću. O tome kako je pismenost bila privilegija i kako i danas postoje dijelovi svijeta u kojem djeca nemaju modernu tehnologiju i pravo na obrazovanje.

 

školski muzej Zagreb

Foto: maligenijalci.com

Zagrebačka zabavišta

Tijekom našeg posjeta bila je izložba ZAGREBAČKA ZABAVIŠTA u drugoj polovici XIX. i početkom XX. Stoljeća.

Dio s igračkama, simulacijom igrališta i prikazom igranja s papirima, kao i upoznavanje s knjigama koje su se prije upotrebljavale za učenje slova i brojeva je bilo zanimljivo za pogledati.

Lagali bi Vas kada bismo rekli da neke igračke nismo isprobali i  da nas nisu inspirirale za neke buduće projekte s djecom.

Radna soba Mate Lovraka

Radno okruženje našeg slavnog pisca u kojem je svoj talent pretvarao u riječi koje i danas rado čitaju djeca različitog uzrasta.

školski muzej Zagreb

Foto: maligenijalci.com

Naš zaključak je da je muzej vrijedan posjeta, kako za odrasle, tako isto i za mlade radoznale glavice. Ne moraju muzeji biti dosadni, prezentirajte ih na zanimljiv način, kroz drugačiji kut gledanja, kao i s informacijama koje će djeca zapamtiti.

Mi smo Vam pružili uvid u mali dio muzeja koji je naše male pomagače oduševio, no tu je još mnoštvo drugih stvari koje možete vidjeti. Za detaljniji uvid svakako posjetite služebu internet stranicu muzeja Hrvatski školski muzej.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On