Vatromet boja u mlijeku

Vatromet boja

Foto: maligenijalci.com

Vatromet boja u mlijeku

Jednostavan eksperiment koji možete napraviti odmah, a zbog svoji prekrasnih boja će zasigurno oduševiti djecu.

Što Vam je potrebno:

  • Malo mlijeka
  • Boje za kolače
  • Deterđent za pranje posuđa
  • Štapić za uho
  • Tanjur
Vatromet boja

Foto: maligenijalci.com

Upute:

  1. Ulijte dovoljno mlijeka u tanjur kako bi se pokrilo dno tanjura.
  2. Dodajte boje za kolače na sredinu tanjura s mlijekom. Možete sami odabrati boje koje želite, najbolje od svake po nekoliko kapi.
  3. Štapić za uho umočite u mlijeko. Koja je reakcija?
  4. Sad štapić za uho uronite u  deterđent za pranje posuđa.
  5. Dodirnite vrhom štapića sredinu mlijeka.  Koji vatromet boja se dogodio.
Vatromet boja

Foto: maligenijalci.com

 

Objašnjenje:

Mlijeko je uglavnom voda, ali ona također sadrži vitamine, minerale, proteine ​​i sićušne kapljice masti suspendirane u otopini. Masti i proteini su osjetljivi na promjene u mlijeku.

Prilikom uranjanja štapića za uho u mlijeko, reakcije nije bilo, sve dok nismo stavili deterđent u igru.

Deterđent za pranje posuđa se sastoji od molekula s polarnim „glavama“ i nepolarnim  „repovima“. Prilikom pranja suđa „rep“ se okreće k mastima i uklanja mrlje, a „glava“ se okreće prema vodi.

Tajna za prekrasnu paletu boja se krije u kemijskoj reakciji mlijeka sa kapima deterđenta za pranje posuđa. Boja za kolače će se kretati najbrže jer se deterđent čvrsto veže s mastima u mlijeku. Ova veza je toliko jaka da su voda iz mlijeka i boje za kolače istisnute van. Sve drugo što se nađe na putu detererđentu i mastima iz mlijeka se miče. Molekule proteina i masti se okreću i iskrivljuju u svim pravcima.

Pokušajte ovaj eksperiment proširiti isprobavajući različite vrste mlijeka. Možete koristiti sojino mlijeko, kokosovo mlijeko, bademovo, ili čak kozje mlijeko. Možete pokušat i s čokoladnim mlijekom.

Dodatno

Budući da smo naučili o snažnoj vezi između masti u mlijeku i deterđenta, ponovite eksperiment koristeći mlijeko različite masnoće. Vidjeti  ćete da se pomicanje boja na vrhu posude odvija sporije s mlijekom s 1% mliječne masnoće, u odnosu na isti eksperiment s punomasnim mlijekom.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On