ZAGREBAČKI VREMEPLOVCI pretpremija u ZKL

ZAGREBAČKI VREMEPLOVCI

u režiji Krešimira Dolenčića

 

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu praizvedbu,

u petak 6. svibnja 2016. u 19 sati.

Pretpremijera je na rasporedu 5. svibnja u 18 sati.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji: 14. i 15. svibnja 2016.

 

 

ZAGREBAČKI VREMEPLOVC

Foto: Ines Novković

Zagrebački vremeplovci, najnoviji naslov na repertoaru Zagrebačkoga kazališta lutaka, nastali su prema izvornome tekstu Ane Tonković Dolenčić, u režiji Krešimira Dolenčića, i taj naslov, prvi puta u novijoj kazališnoj zbilji, prenosi povijest Zagreba iz arhiva, muzeja i udžbenika na pozornicu.

Kroz zabavne scenske slike s lutakama koje mogu sve, pa i putovati kroz vrijeme,  uz najljepše pjesme o našemu gradu, koje uživo izvodi ansambl predstave, od prapovijesnih vremena pa sve do ne tako daleke prošlosti, upoznajemo povijesne osobe, legende i prijelomne trenutke koji su formirali obrise današnjega Zagreba.

 

Ovom se predstavom djeci školskoga uzrasta, ali i svima koji se toga žele prisjetiti, nastoje približiti stoljetna nastojanja stanovnika ovoga prostora, ne samo kao školsko gradivo, nego i kao osjećaj pripadnosti gradu u kojemu živimo.

 

„Kad je nastao Zagreb? Kako se gradila Katedrala? Zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola? Odakle toliko njemačkih riječi u govoru Zagrepčana? Tko su zapravo purgeri?  Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja netko već zna ili se prisjeća, a netko će tek u trećem razredu osnovne škole, za ocjenu, odgovarati na njih. ‘Zagrebački vremeplovci’ u tome će im pomoći, putujući mirnim i burnim trenucima, stoljećima povijesti našega grada otkrivajući svojoj publici kako se razvijao Zagreb od prapovijesnih vremena pa sve do današnje, suvremene metropole“, piše autorica teksta Ana Tonković Dolenčić.

 

ZAGREBAČKI VREMEPLOVC

Foto: Ines Novković

„Duh grada Zagreba upijam još od najmlađih dana, a u Zagrebu sam i režirao više od 50 predstava i priredbi, u najraznolikijim prostorima od kazališta do trgova i stadiona, od Univerzijade do prvog Markovog sajma i prve Nove godine na Trgu bana Jelačića, stoga mi je bilo izuzetno drago napraviti predstavu koja će gledateljima dočarati ovaj grad, zajedno s njegovom poviješću i legendama. Premda ovaj tekst objedinjuje mnoge zagrebačke povijesne priče, njih postoje još tisuće i nadam se da će ova predstava biti poticaj gledateljima da ih požele otkriti“, kaže redatelj Krešimir Dolenčić.

Katarina Perica Kirin, koja u predstavi glumi djevojčicu što putuje kroz zagrebačku povijest, kaže da je „atmosfera na probama bila izuzetna, a proces rada kreativan i uzbudljiv. Posebno je bilo zanimljivo sudjelovati u ovako velikoj ansambl-predstavi i surađivati s redateljem koji je vješto postavio ovu zabavnu i poučnu predstavu. A i svima nama je bilo lijepo prisjetiti se onoga što smo o Zagrebu naučili u školskim klupama“.

Kreatorica lutaka je Ana Sekulić, a scenografkinja Irena Kraljić. Skladatelj i aranžer glazbe je Mario Mirković, a svjetlo je oblikovao Elvis Butković. Djecu koja putuju kroz vrijeme glume Katarina Perica Kirin i Borna Galinović, a plejadu likova iz zagrebačke povijesti oživjeli su Boris Mirković, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Janko Popović Volarić, Anđelko Petric, Jadran Grubišić, Marina Kostelac i Adam Skendžić.

Mladen Čutura odigrao je ulogu tate, a Mario Mirković i Leonard Mišić zaslužni su za glazbu koja se izvodi uživo na sceni.

 

ZAGREBAČKI VREMEPLOVC

Foto: Ines Novković

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On