Aktivnosti za razvoj kreativnosti kod djece

razvoj kreativnosti kod djece

Foto: White77/pixabay.com

Razvoj kreativnosti kod djece

Odgoj i obrazovanje svakog djeteta se proteže  daleko izvan vrtićkog/školskog ambijenta. Ono obuhvaća cjelokupno okruženje gdje dijete živi, igra se i druži s drugim živim bićima. Naglasak nije na ljudima jer i životinje i priroda utječu na razvoj vašeg djeteta.

Aktivnosti koje Vam predlažemo su namijenjeni prvenstveno djeci od 4+ godina kako bi potaknuli njihovo razmišljanje i djelovanje na nove izazove i kreativno razmišljanje.

Mnogi ljudi pretpostavljaju da je kreativnost talent s kojim se rađamo i da su djeca ili kreativna ili ne. Međutim, mnoga istraživanja tu pretpostavku negiraju. Kreativnost je vještina koja se može razvijati, a kroz svoje sudjelovanje, roditelji mogu u tome pomoći.

Kreativnost je ključ uspjeha u gotovo svim segmentima društva. Ne samo umjetnosti ili glazbi, već i u znanosti, matematici, pa čak i u društvenoj i emocionalnoj inteligenciji.

razvoj kreativnosti kod djece

Foto: White77/pixabay.com

Donosimo Vam konkretne prijedloge kako djecu usmjeriti na kreativno razmišljanje.

  • Inspirirajte ih da budu arhitekti

Prilikom posjeta omiljenom igralištu ili dok šetate gradom pričajte s djetetom o građevinama koje vidite. Pitajte ih što im se sviđa, koja mu je najdraža igračka u parku, može li sam smisliti novi tip tobogana ili ljuljačke ili jednostavno što bi oni učinila da igralište postane bolje mjesto?!

Iskoristile ove posjete i razgovore kako bi potaknuli svoje dijete da sam napravi i razvije ideju o novoj ljuljački ili nekom drugom objektu.

Počnite s bilježenjem na papiru i ilustriranim dijagramima i definiranim planom o razmještaju svakog komada opreme.

Zatim stvorite vizualni prikaz pomoću slamki, kartona, toaletnog papira, rola i sličnih objekata. Možete koristiti i kockice, a ako je dijete starije možete mu ponuditi materijal da i sam pokuša nešto izraditi.

  • Izmislite svog super junaka

Svako dijete voli super junake. Stoga izazovite svoje dijete da kreira svog vlastitog super heroja. Neka samo pokuša definirati moći koje ima superheroj i neka sami izaberu ime koje će imati.

Zatim nacrtajte logo od superheroja i koristeći stare plahte ili neki drugi materijal, kreirajte odjeću novog superheroja.

  • Istražite humor

U lokalnim novinama potražite humoristične stranice i otkrijte što najviše vaše dijete nasmijava. Koristeći njihove odgovore možete napravite originalne stripove s likovima i ponekom ilustracijom.

Potaknite dijete da samo smisli radnju, ime stripa i karaktere koji u njima sudjeluju.

Kada djeca shvate da je pisanje mediji kojim mogu komunicirati svoje ideje i priče, mogućnost za izražavanje će postati neograničeno.

Možda otkrijete da vaše dijete ima talenta za pisanje ili crtanje.

  • Napravite političku debatu

Vaša djeca jesu premlada da glasuju, ali ih možete naučiti kako političke kampanje funkcioniraju radeći vlastite izbore.

Predložite dvije suprotstavljene dječje teme ( mačke vs psi, Mau-mau vs Crni Petar, Bicikliranje vs hodanje … ) i neka svako dijete odabere temu koju zastupa. Pričajte o raspravama koje se događaju tijekom izbora, napravite plakate, slogane, te argumente kako bi ilustrirali zašto je jedan izbor bolji od drugoga.

Neka kampanja traje nekoliko dana i poradite na kreiranju valjanih argumenata. Odredite datum službene debate s prijateljima ili obitelji kao dio publike.

razvoj kreativnosti kod djece

Foto: PublicDomainPictures /pixabay.com

  • Istražite druge galaksije

Tajnoviti svemir nam daje puno prostora za našu maštu. Posjetite planetarij (ako ste u mogućnosti), pogledajte slike, video ili knjige o svemiru, a potom predložite djetetu da samo kreira planetu ili galaksiju osmišljenu iz njegove mašte.

Izmislite ime planete, karakteristike (kao što su prsteni, crvena zemlja, da li ima Mjeseca) i usporedite ju s drugim, nama znanim, planetima.

Možete napraviti uz pomoć papira, bojica i ostalih dječjih pomagala maketu same planete.

Istraživanje je pokazalo da izrada nekog projekta povećava razinu zadovoljstva kod djece u odnosu na samo izrezivanje stvari i sljedeću pravila igre. Možete uz pomoć crnog papira predstaviti galaksiju, a potom zalijepiti izmišljenu planetu na crni papir. Nagradite svakako djetetov trud.

  • Napravite obiteljski blog

Napravite osobnu wiki stranicu ili pokrenite obiteljski blog a ažuriranim fotografijama s putovanja, odmora i posebnih događaja.

Na ovaj način međusobno se povezujete i povećavate računalne vještine svog djeteta. Uz odrasli nadzor svako dijete može dodati osobne (ali ne previše osobne) informacije o sebi, svojim hobijima, postignućima, ciljevima i podijeliti s članovima obitelji u cijeloj zemlji.

Možda će Vam otkriti svoje skrivene talente i interese. Možda otkrijete smisao za fotografiju ili dizajn stranice.

  • Organizirajte i snimite kratke predstave

Unesite dašak Hollywooda u vašu dnevnu sobu organizirajući TV show (kratki skeč ili dio omiljenog crtića).

Zajedno možete napraviti i vlastitu predstavu. Smislite zajedno ime predstave, napišite osnovni koncept i kratki dijalog za svakog sudionika.

Možete dodijeliti svakom članu kućanstva određenu ulogu: scenarist, režiser, snimatelj, glumac ili sve u jednom.

Zatim sve zabilježite kamerom. Možete i improvizirati na zadanu temu ili rekreirati određeni glazbeni video s ubačenim osobnim dodacima.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On