Eksperiment – što najbolje topi led

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Eksperiment za djecu

Danas Vam donosimo još jedan zanimljiv i jednostavan eksperiment za napraviti kod kuće. Složenost samog eksperimenta nije nužno preduvjet da se nauči nešto novo i da se promišlja poput pravog malog znanstvenika.

Prije nego krenete s testiranjem, porazgovarajte s djetetom o samom procesu i neka ono samo napravi pretpostavke što će se dogoditi.

Svaka znanstvena hipoteza mora biti u mogućnosti da se provjeri i dokaže ili opovrgne. U konkretnom primjeru, možete razgovarati s djetetom o čvrstom stanju vode i pitati ga Što će najbrže otopiti led?! Koliko će biti potrebno vremena i sličnim pitanjima začiniti raspravu. Uzmite štopericu (svaki mobitel je ima) i uključite i nju u projekt. Budite mali znanstvenici i prepustite djeci da sami donose zaključke, proširuju svoj rječnik i užive se u ulogu.

Mi smo prilikom našeg eksperimenta koristili gumene rukavice, kako bi dobili zanimljive oblike leda. No i same kockice leda će biti dovoljne.

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

 • Led
 • Sol
 • Šećer
 • Voda

Proizvoljno:

 • Ocat
 • Soda bikarbona
 • Vruća voda
 • papar
eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Upute:

 1. Stavite led jedan pored drugog.
 2. Uzmite sol i stavite ju na led.
 3. Na drugi led stavite šećer.
 4. Na treći led stavite vodu.
 5. Četvrti led ostavite bez ičeg.

Ako imate više leda, možete ih testirati i s drugim potencijalnim „odleđivačima“. Svakako vodite evidenciju o promjenama stanja leda.

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje:
Voda se pretvara u led na temperaturi od 0 stupnjeva Celzijusa, što nazivamo točkom ledišta vode. U našem eksperimentu, najbrže se otopio led na kojem smo stavili sol.

Dodavanjem soli na led (vodu), smanjili smo ledište same vode. Gornji dio leda, na kojem se nalazio slana voda ima niže ledište od čiste vode (leda). Veća koncentracija soli u vodi, niža ukupna točka smrzavanja.
Led kojeg je topila sol, stvarao je neravnine na samom ledu. Zanimljivo za vidjeti.
Šećer je imao sličan učinak na ledu, ali znatno sporiju reakciju. Budući da se šećer isto rastvara u vodi, kao i sol, imaju sličnu reakciju.
Najsporije se topio led kojeg smo ostavili bez ičeg.
Dobro je znati:
Slana voda ima nižu točku ledišta ( nižu od 0 stupnjeva Celzijusa).
Sol neće dobro topiti led, ako je vanjska temperatura niža od 0 stupnjeva Celzijusa ( čak ni na našem pločniku).

eksperiment za djecu

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On