GRAŠAK NA ZRNU KRALJEVNE (O malima koji mijenjaju svijet) ove subote u Griču!

Foto: Tvornica Lutaka

Foto: Tvornica Lutaka

Grašak na zrnu kraljevne

Najizvođeniju predstavu kazališta Tvornica lutaka “ Grašak na zrnu kraljevne” u režiji Anice Tomić, pogledajte ove subote, 31. siječnja na Sceni Grič. Kroz ovu čarobnu priču vode vas Mario Kovač i  Petra Radin.

Početak je u 11 sati.

Već dobro poznata priča o kraljevni na zrnu graška ovdje je ispričana s aspekta maloga zrna graška - Graškića. U priču su uvedena još dva lika iz sadašnjosti – Kuki, kuhar i plemenita Brižit, koja zbog velike «rupe u želucu» mora jesti svakih pola sata. U jednoj prigodi Kuki hitno napraviti najbrži mogući obrok na svijetu: rizi-bizi. Uzima konzervu graška, kad iz nje ispadne jedno zrno. Bio je to onaj stari grašak, koji je prošao sve i svašta – od sušenja, zimnice pa sve do posljednje mode – konzerviranja, onaj grašak koji je zaslužan za život i same Brižit. Jer, upravo je on taj koji je dokazao da je kraljevna prava.

Na koji način? Kako grašak može biti tako važan? To će dokazati ova priča, jer svako biće na ovoj planeti, pa i najmanje ima svoju priču, i jednaku važnost kao i sva ostala bića, samo ga treba poslušati.

 ”Kraljevna” je u predstavi  povećeg obujma, neprekidno gladna, zaljubljena u brzu hranu. Upoznavanje s Graškićem, preokreće njezine prehrambene navike.

Foto: Tvornica Lutaka

Foto: Tvornica Lutaka

U životu, a pogotovu u doba razvoja djeteta, populariziraju se određeni ljudi i likovi, dok se neki u potpunosti zanemaruju.  Materijalno stanje osobe, uvelike doprinosi takvom načinu razmišljanja. Oni siromašniji, ili možda  «ne-lijepi», «ne-duhoviti» ili pak ovjenčani  nekom drugom  «manom», bivaju zapostavljeni i zanemareni od strane društva.

Ova priča jasno daje do znanja da nešto tako maleno, poput zrnca graška, može promijeniti ne samo tren, već i cijelu povijest, a pogotovu imati važnu ulogu na ovom svijetu. Kroz lik Graškića promiče se i zdrava hrana.

Foto: Tvornica Lutaka

Foto: Tvornica Lutaka

Predstava je dobila 4 nagrade na festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu – nagrada za najboljeg glumca (Mario Kovač), za glumicu festivala (Petra Radin), najbolju scenografiju (Matija Santić i Mario Mišković) te 3. nagradu dječjeg žirija.

 

Foto: Tvornica Lutaka

Foto: Tvornica Lutaka

Produkcija: Tvornica Lutaka

Tekst: prema H. C. Andersen  – Petra Radin i Anica Tomić

Režija: Anica Tomić

Scenografija: Matija Šantić i Mario Mišković

Lutke: Matija Šantić i Dijana Mijić

Muzika: Mihael Nikolić

Koreograija i pokret: Nikica Viličić

Kostimi: Dijana Mijić

Svjetlo: Alen Marin/Zdenko Trandler

Glume:Petra Radin i Mario Kovač

 

 

 

 

Author: Mali Genijalci

Share This Post On