Ploča za razvoj fine motorike

Fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Fina motorika

I ranije smo pisali o različitim materijalima koje sami možete izraditi i ponuditi djetetu da se igra, kao i benefitima koje dobije kroz igru s njima.

Nikad nije bilo lakše doći do različitih ideja kako iz „ničeg“ dobiti „nešto“. Kod nas se to odnosi na kreiranje zanimljivih aktivnosti za djecu, za malo ili ništa novca, a kroz takve projekte i djeca i roditelji se zabavljaju i razvijaju.

Neki upoznaju svijet oko sebe, a neki uz projekte stvaraju nezaboravne trenutke sa svojom djecom , bolje upoznaju dijete i zbližavaju se kroz rad i igru.

Ne morate biti bogati da obogatite dječji život. Budite uz njih i zabavljajte se s njima. Iskreno vjerujemo da je i njima puno draže od stare role papira napraviti žabu, crtati s Vama ili Vas slušati dok demonstrirate kako oblaci nastaju (uz naš mali eksperiment), nego provesti vrijeme na smarthphoneu ili u gledanju crtanog filma.

Djeca su ugodno društvo. Družite se s njima, a na obveze nakratko zaboravite. Promatrajte svijet kroz njihove oči i slušajte ih, ali ovaj put molimo Vas za aktivno slušanje.

Danas smo izradili ploču za igru uz pomoć čavlića i gumica. Dok smo ploču izrađivali naši pomagači su nam i pomagali i odlučili sami postavljati čavliće na određena mjesta na kutiji (prvobitna zamisao je bila postaviti čavliće po pravilnom redu) i isprobati igračku i prije nego što je službeno bila gotova.

Nema veze, dapače nama je bilo drago vidjeti da su spremni izboriti se za svoje ideje. Tako da imamo svije vrste ploča, one s proizvoljnim mjestima za umetnuti čavliće i one s pravilnim.

Odaberite jednu metodu i zabavite se.

kreativni kutak djeca

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

 • Kartonska kutija.
 • Čavlići.
 • Gumice.
 • Papiri, škare i ljepljiva vrpca su proizvoljni materijal za ukrašavanje kutije.
Fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Upute:

 1. Kutiju oblijepite s papirom i ukrasite po dječjem izboru.
 2. Na kutije zakačite čavliće.
 3. Uzmite hrpu gumica i postavite ih između čavlića.
Fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Savjeti:

 • Možete gumice postavljati bez pravila.
 • Možete zadati djetetu da kreira određeni oblik (kocku, trokut, slovo ili broj).
 • Možete svirati uz pomoć gumica.
 • Možete čavliće ponuditi većem djetetu da samo postavi na željene udaljenosti (budući da se umeću u kartonsku kutiju, nije problem ih umetnuti).
 • Možete umjesto kartonske kutije koristiti stiropor ili plutenu ploču.
Fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Što reći za ovaj projekt osim da je kutija spremljena za neko buduće igranje. Malene ručice su povlačile gumice, uvrtale ih, svirale i s ponosom pokazivale svoje uratke.

Nije teško za napraviti, a novi oblik zabave upoznati će i vaše dijete.

Fina motorika

Foto: maligenijalci.com

Author: Mali Genijalci

Share This Post On