Vodeni trik: istraži gustoću vode

gustoća vode

Foto: maligenijalci.com

Gustoća vode

Vodeni eksperiment koji smo pripremili za danas donosi 3 zanimljivosti vezane za vodu. Ranije smo upoznali određene zakonitosti vezane za ponašanje vode, pa ako ste s nama radili prethodne vodene eksperimente, sad možete biti pravi pomagači.

Jednostavan eksperiment, koji je zanimljiv i mlađoj djeci, prvenstveno zbog boja koje drugačije reagiraju ako koristimo toplu vodu gore ili pak dolje.

Starija djeca koja su upoznata s pojmom molekula, eksperimentom će razumijete u praksi ponašanje istih pri promjeni temperature vode.

Zabavite se s nama i potaknite male pomagače na znanstveni pristup problemu. Uvijek ga pitajte što misli da će se dogoditi, prije nego što eksperiment uradite i potom provjerite da li je njegova pretpostavka bila točna ili ne.

Kemija može biti zabavna, ako ju dijete razumije, zavoli i sam sudjeluje u njoj.

eksperimenti za djecu

Foto: maligenijalci.com

Što Vam je potrebno:

 • 2 identične staklenke sa širim otvorom na vrhu
 • Hladna voda
 • Vruća voda
 • Boje za kolače
 • Komad kartona (može I papir)
 • Dublji pleh (ako nemate, radite iznad sudopera)
gustoća vode

Foto: maligenijalci.com

Upute:

 1. Natočite u jednu staklenku hladnu vodu, a u drugu vruću vodu (ne mora biti na 100 stupnjeva, može I nešto hladnija).
 2. U staklenku s hladnom vodom dodajte nekoliko kapi plave boje.
 3. U staklenku s vrućom dodajte nekoliko kapi crvene boje.
 4. Uzmite karton I stavite na crvenu teglicu, te brzo okrenite I postavite ju na plavu staklenku.
 5. Lagano odmaknite karton.
 6. Promatrajte što se događa 
gustoća vode

Foto: maligenijalci.com

 1. Ponovite postupak, ali sljedeći put stavite teglicu s hladnom vodom na vrh.
 2. Što se sad događa?
vodeni eksperimenti

Foto: maligenijalci.com

gustoća vode

Foto: maligenijalci.com

Objašnjenje:

Kada zagrijete vodu, molekule vode se počinju kretati sve brže i brže. Molekule se odbijaju jedne od druge i udaljuju se jedni od drugih.

Budući da ima više prostora između molekula voda, volumen tople vode ima manje molekula i samim time teži manje od istog volumena hladne vode.

Zaključak: topla voda ima manju gustoću od hladne vode.

Npr.: kad ulazite u more, toplija voda se nalazi na površini mora. Prilikom ulaska sve dublje i dublje, temperatura vode se smanjuje. Razlog: gustoća same vode.

Kad ste stavili vruću vodu na vrh, pri čemu je hladna voda bila dolje, topla voda se krenula podizati prema vrhu, dok je hladna ostala na dnu. Srednji dio teglica se pomiješao, ali i dalje jasno čineći razliku između tople i hladne vode.

U drugom zadatku, stavili smo teglicu s toplom vodom dolje, a hladnom gore. Čim smo maknuli karton, boje su se pomiješale. Razlog je opet u gustoći vode. Topla voda koja je lakša je krenula odmah prema gore, gdje se nalazila hladna voda i pomiješala se s njom pri tome.

Dobro je znati:

pokusi za djecu

Foto: maligenijalci.com

 • Zašto se voda nije izlila iz teglice, nakon što smo stavili komad kartona na nju? Odgovor pogledajte u jednom od naših ranijih vodenih eksperimeneta Iskusite gravitaciju slobodne vode
 • Zašto kapljice boje za kolače se brže kreću kroz toplu vodu?

Odgovor: Ako ste pročitali današnji članak saznali ste da se molekule vode prilikom zagrijavanja kreću sve brže i brže. Krečući se brže, istovremeno brže prenose i boju za kolače, u odnosu na vodu.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On