Vrijeme za spavanje, vrijeme za aktivno slušanje djece

aktivno slušanje

Foto: PublicDomainPictures/pixabay

Vrijeme prije spavanja. Vrijeme koje može biti stresno i naporno ponekad, ali i vrijeme u kojem roditelji igraju važnu ulogu za ljepši i mirniji san svog djeteta.

Rutina je važna u odgoju djeteta. Večera, pranje zubića, priče ili igre prije spavanja su poznate stvari koje djeca trebaju imati. Napravite svoju rutinu na koju će se dijete moći osloniti. Stjecanje određenih navika, započinje od najranije dobi.

Dok su djeca mala i imamo pregršt posla koje trebamo obaviti tijekom dana, a tu je i igra, vrijeme za obitelj, partnera, roditelje, malo je vremena koje je idealno, poput vremena prije spavanja, za postaviti djeci prava pitanja.

Zainteresirajte se za njihov život. Za male stvari koje su im se baš taj dan dogodile. Dopustite im da izraze svoje osjećaje, svoje planove i svoje ideje.

Najbolji način da se povežete s njima je da ih u miru saslušate. Možete se iznenaditi kakav su zanimljiv dan Vaša djeca provela i kamo vode njihove misli.

Ušuškajte ih u topli krevetić i popričajte malo s njima. Možete o bilo čemu, ali obveze i zadatke ostavite za sutra.

Ispunit ćete sobu pozitivnom energijom i smijehom prije spavanja.

aktivno slušanje

Foto: tkoscak/pixabay

Donosimo Vam nekoliko prijedloga o čemu možete pričati s djetetom. Pitanja su opća, s toga odgovori ne mogu biti automatski.

  • Što je bila najzabavnija stvar koju si danas uradio/uradila? Ili ti se dogodila?
  • Imaš li ideju za najsočniji doručak/desert koji bi sutra mogli napraviti?
  • Što misliš koliko si se puta danas osmjehnuo/osmjehnula?
  • Što bi htio sanjati večeras?
  • Koji je tvoj idealan scenarij za provesti sutrašnji dan?

Dali smo primjer nekoliko pitanja za istraživanje misli vašeg mališana. Ne morate ih se pridržavati. Samo su okvirni dio tema o kojem možete popričati i naravno, aktivno ih poslušati.

Djeca su važan dio naših života i zaslužuju da ih uvažavamo, cijenimo i poslušamo.

Author: Mali Genijalci

Share This Post On